ribehead.png
Aktuellt Välkommen Samfälligheten Kalendarium Husen Området Bilder & Historia Länkar
Fönster Panel Färg Värme & vatten Termostat Krypgrund Bygglov Takfläkt

Värme- och vattenleverans

Ribe samfällighets system för värme och vatten består av en fjärrvärmecentral och ett ledningssystem med mätare för vatten och värme i våra fastigheter: 162 småhus samt tre tvättstugor/träfflokaler.

 

Se dokument Ribe SFF Värme- Vattenförbrukning.

 

Mätarskåp - beskrivning

Mätarskåpet innehåller de rör och funktioner som mäter och försörjer huset med värme till elementen samt varmt och kallt vatten.

 

Varm- och kallvatten har förutom respektive flödesmätare också en avstängningskran att användas vid reparation och akuta problem. Varmvattnet cirkulerar ständigt i kulverten under huset och håller 50-55°C.

 

Ribes värmecentral försörjer hushållen i Ribe med värme genom ett gemensamt cirkulationssystem som anpassar temperaturen till husen efter en bestämd temperaturkurva beroende på utetemperaturen. Värmen stängs av automatiskt på sommaren då utetemperaturen är över 17°C och startar på nytt då utetemperaturen har varit under 14°C i 6 timmar. Värmen i huset reglerar fastighetsägaren via termostater på elementen.

 

Värmens in- och utetemperaturer mäts och tillsammans med flödesmätaren omräknas detta i värmemätaren till megawatt timmar som årligen avläses för debitering av enskilt förbrukad värme.

 

Den inkommande värmen förgrenas till varje plan i huset och går via en strypning (regleras med speciell nyckel) i ett enrörssystem. Husägarna får inte röra dessa strypningar då de balanserar värmefördelningen i hela Ribes värmesystem.

 

Förändringar av installationen i mätarskåpet måste godkännas av Ribe Samfällighetsförening.

 

Vid frågor kontakta ansvarig för Ribes värmecentral.

 

Skiss på mätarskåp

En utförlig skiss på mätarskåpets beskrivning:

 

Se länk

Ribe Samfällighetsförening, Ribegatan 77, 164 45 Kista, E-post: styrelsen[kanelbulle]ribegatan.se

Uppdaterad: 2019-12-08. Copyright 2007 Ribe Samfällighetsförening.